Rahmetli babamın öğretmen olması nedeniyle küçüklüğümde Tokat'ın Niksar ilçesinde de yaşadık bir süre. İlkokula 1 yaş önceden orada başladım. Ve ilköğretmenim sayesinde okuma sevgisini yine orada kazandım. Allah ondan ve özveri ile çalışan bütün öğretmenlerden razı olsun. Çok zor ve meşakkatli bir meslek. Neyse konuyu dağıtmayalım:) Tokat'ın Niksar ilçesinde yaşarken annemim oraya özgü öğrendiği tarifler arasında "BAT" da vardı. Tarifin ismi bat yada bad olarak söylenebiliyor. Taze veya salamura asma yaprağı ile yenen bu tarifi özledikçe yaparız biz. Geçtiğimiz pazar da yaptık, yedik. Ama ben sizinle bir önceki yaptığımız bat ın fotoğrafını paylaşacağım. Tarifte olmasına rağmen o gün cevizimiz olmadığı için fotoğraftakinde ceviz yok. Ben böyle bile bayılıyorum ama siz ceviz koyarsanız daha da çok seveceğinize eminim. İçindeki yeşil mercimek nedeniyle kansızlığa iyi geldiğine inanılıyor. Mercimeğin protein değerini hepimiz biliyoruz zaten.

Malzemeler :

2 su bardağı yeşil mercimek
1 su bardağından 1 parmak eksik ince bulgur
1 adet kuru soğan
2 adet domates
2 adet sivri yeşil biber
1/2 demet maydanoz, dereotu
Varsa 1/2 demet nane veya 1 tatlı kaşığı kuru nane
Tuz, kırmızı biber, kırmızı pul biber, reyhan
1 adet limon suyu
1 yemek kaşığı nar ekşisi
1 yemek kaşığı biber veya domates salçası
1/2 su bardağı iri dövülmüş ceviz



Yapılışı :

Mercimekleri üzerine çıkacak kadar su koyarak pişirelim. Aynı suya ince bulguru, salçayı ilave edelim. Küçük küçük doğradığımız, domates, kuru soğan, yeşil biber, maydanoz, dereotu, nane ve tuz ile birlikte diğer baharatları ilave edelim. Sevdiğimiz ekşilik derecesine göre kontrol ederek limon ve nar ekşisini de koyalım. Suyu fazla olmayacak ama hafif sulu bir karışım olacak. Yeşil mercimeğin suyu genelde yetiyor ama çok susuz kalmış gibi olursa kaynamış ılımış su ilavesi yapabilirsiniz. Tabii tuz ve baharatları da ağız tadınıza göre ayarlayabilirsiniz. En son cevizini karıştıralım ve asma yaprağı ile birlikte servis edelim. Asma yaprağına sarılarak yendiğinde enfes oluyor. Soğuk yendiği için yaza çok uygun. Mutlaka deneyin derim ben:)
Ama artık kış geldi tercih sizin :)

afiyet olsun hadi bakalım
www.tips-fb.com

Benzer Yazılar



0 yorum:

Yorum Gönder